Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на БВП на Израел с близо 20% заради войната в Газа

Брутният вътрешен продукт на Израел се срина с близо 20% през четвъртото тримесечие на 2023 г., показват официални данни. Свиването беше значително по-голямо от очакваното, тъй като анализаторите прогнозираха спад от около 10 на сто.

Този спад отразява жертвите от войната на страната срещу "Хамас" в Газа, която вече навлиза в петия си месец.

Икономическите данни, публикувани вчера, "сочат преди всичко за свиване на потреблението в частния сектор и дълбоко свиване на инвестициите, особено в недвижими имоти", посочват анализатори на американската банка Goldman Sachs.

"Дълбокият спад на БВП се случи въпреки силното нарастване на потреблението в публичния сектор, както и положителния нетен търговски принос, като спадът на вноса изпревари спада на износа", посочват още те.

Официалните данни показват спад с 26,9% през последното тримесечие спрямо година по-рано на частното потребление, а инвестициите в дълготраен капитал се сриват с почти 68%, тъй като спира жилищното строителство на фона на недостиг както на израелски работници поради военна мобилизация, така и на палестински работници, тъй като последните има наложена забрана да влизат в Израел след атаките на "Хамас" на 7 октомври.

Преди това повече от 150 000 палестински работници от окупирания Западен бряг влизаха ежедневно в Израел за работа в редица сектори, предимно в строителството и селското стопанство.

Свиването на БВП на Израел "беше много по-лошо от очакваното и подчертава степента на икономическия удар от атаките на "Хамас" и войната в Газа", коментира Лиам Пийч, старши икономист за нововъзникващите пазари в базираната в Лондон Capital Economics.

"Въпреки че изглежда ще има известно възстановяване през настоящото първо тримесечие, растежът на БВП през 2024 г. като цяло сега изглежда вероятно да се окаже един от най-слабите в историята", добави той.

Високотехнологичната икономика на Израел е особено засегната от факта, че бяха мобилизирани 300 000 израелски мъже и жени като военни резервисти, за да бъдат разположени както в Газа, така и на северната граница с групировката "Хизбула" в Ливан.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна