Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Али Багери Кани поема външното министерство на Иран

Иранското правителство назначи зам.-министъра на външните работи Али Багери Кани за изпълняващ длъжността външен министър след смъртта на Хосейн Амир-Абдолахян при катастрофа с хеликоптер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редица световни лидери изразиха съболезнования на Техеран, след като беше потвърдена смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан при катастрофа с хеликоптер. 

Хеликоптерът на иранските висши служители се разби вчера на връщане от съвместна церемония на границата с Азербайджан.

Загинали са и деветимата души на борда. 

Иран обяви петдневен траур. 
"Обявявам петдневен национален траур и поднасям съболезнованията си на скъпия ирански народ", се казва в изявление на върховния лидер на Иран Али Хаменей.

Той потвърди, че първият вицепрезидент Мохамад Мохбер временно ще поеме ръководството на изпълнителната власт. Заедно с ръководителите на съдебната власт и и парламента Мохбер трябва да организира избори за нов президент в срок от 50 дни.
Функциите на министър на външните работи са възложени на досегашния заместник Али Багери Кани. 

В Пакистан обявиха ден на траур, тридневен е траурът в Ливан.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази съболезнования от името на съюза по повод гибелта на президента и външния министър на Иран и останалите служители в хеликоптера. "Мислим за техните семейства", написа Мишел в социалната мрежа Екс (Туитър).

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел също изказа съболезнования за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси и другите държавни представители, загинали в катастрофата с хеликоптер.     

В посланието си руският президент Владимир Путин подчерта, че Раиси е бил изключителен политик и истински приятел на Русия с личен принос в добросъседските отношения и стратегическото партньорство.

Китайският президент Си Цзинпин изпрати съболезнования от името на китайското правителство и китайския народ, като посочва, че президентът Раиси е допринесъл значително както за поддържането на сигурността и стабилността на Иран, така и за насърчаването на националното развитие и благоденствие.

Си изтъква също, че Раиси е положил "положителни усилия за консолидиране и задълбочаване на всеобхватното стратегическо партньорство между Китай и Иран". 

Съболезнования изрази и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган също изрази съболезнованията си по повод гибелта на иранския си колега Ебрахим Раиси. Турция ще застане до нашия съсед Иран в тези трудни и трагични дни, както сме го правили многократно, се казва в посланието на Ердоган, публикувано в социалната мрежа Екс.


Йеменските бунтовници хути определиха смъртта на Раиси като "загуба за целия ислямски свят". В изявлението на групировката, която е финансирана от Иран, се казва още, че палестинците имат "огромна нужда от ирански президент, който ще продължи да защитава правото им на свобода".

Съжаление за смъртта на Раиси изразиха и от радикалното палестинско движение "Хамас" и ливанската шиитска организация "Хизбула" - и двете, противопоставящи се на Израел.   
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна