Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Към края на годината може да е необходима актуализация на бюджета на НЗОК

Столът на здравния министър винаги е бил електрически, посочи здравният експерт

| Интервю
Аркади Шарков
Снимка: Ани Петрова

"В това министерство столът на здравния министър винаги е бил електрически и всяко нещо може да се отрази негативно върху пребиваването му върху него. Въпросът е с какъв маниер се подхожда към протестиращите". Това коментира пред БНР здравният икономист Аркади Шарков.

Според него погледите трябва да бъдат насочени и към Министерството на финансите, не само към това на здравеопазването. 

По думите му в следващите 1-3 години все повече ще се търсят начини за допълнително финансиране в здравеопазването. 

Експертът смята, че е много възможно да е необходима актуализация на бюджета на НЗОК към края на годината:

"Към момента разходите се очаква да изпреварят това, което има в резерва като пари, с които може да се компенсира бюджета на Касата. Почти два пъти по-големи са разходите от резерва".

В предаването "Преди всички" той коментира и планирания от спешните медици протест на 6 юни. Причината е несъгласието им с разпределянето на средствата за увеличение на заплатите в спешната медицинска помощ. Здравният министър обяви, че събира отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, като целта е да бъде обсъдено сключването на нов колективен трудов договор. Тази среща ще се проведе днес.
Според Шарков няма чак такъв проблем. До 9 юни такива совалки ще има, включително от служебната власт, смята той.

"Когато говорим за икономическата част, тук трябва да говорим и за бюджета на държавата, и за това дали самият бюджет на министерството може да понесе такива разходи към момента, особено в предизборна обстановка". 

Според него ще може да ги понесе, но въпросът е кога ще се наложи актуализация. Същото важи и за бюджета на НЗОК, добави експертът и посочи:

"Всичко отново се свързва първо - с прогнозиране какви ще са бъдещите разходи и в последствие какви ще бъдат бъдещите приходи на лечебните заведения. Тук говорим за заплатите в лечебните заведения обаче".

По думите му при преговорите днес е важно да се уточни дали увеличението ще е брутно или нетно. Аркади Шарков подчерта, че не трябва да се забравя, че обстановката е предизборна: 

"Правителството, въпреки че е служебно, може да има политически елементи и е способно да направи различни реверанси".

Той е категоричен, че увеличението трябва да бъде съобразено с възможностите на бюджета на Министерството на здравеопазването. Въпросът е какво може да направи държавата в следващите месеци, добави здравният икономист. 

Според него винаги има възможност протестът да бъде яхнат и използван за политически обвинения. Темата е политическа, но преди това е финансова и икономическа, отбеляза той. По думите му този проблем трябва да бъде съобразен с начина на финансиране. 

Възможността на пациента в България да се лекува навсякъде, където пожелае, е стъпката, която води до това един пациент да има възможност от Враца да се лекува в София по негов избор, коментира Шарков. Той посочи, че има точка в здравната стратегия, която касае или консолидация на част от лечебните заведения, които не могат да поддържат нивото, което следва да бъде предоставено, и качество на лечение към пациентите, а от друга страна говорим за превръщане в медицински центрове, които да могат да осигурят ниво така, че да задоволят базовите нужди от здравеопазване, а след това пациентът да бъде препратен към областен град, където да се долекува. Експертът изтъкна, че няма направен анализ по региони и оценка на въздействието

Относно детската болница Аркади Шарков изказа мнение, че всичко зависи от политическата конюнктура. При служебни правителства по-лесно се случват действията, констатира той. 
Цялото интервю на Спас Крайнин с Аркади Шарков в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна