Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Рангелова-Бояджиева: Дългосрочната перспектива на Детската болница е ключовото, не срокът

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Най-голямата причина за трудности и проблеми в процеса на изграждане на Националната детска болница е постоянната смяна на екипите, които работят по този проект, постоянната смяна на правителствата и липсата на последователни действия. За съжаление, всеки следващ или министър на здравеопазването, или директор на здравната инвестиционна компания се фокусират основно върху срока за изграждане на Детската болница и неговото съкращаване".

Това коментира пред БНР Надежда Рангелова-Бояджиева, председател на Фондация "За доброто" и член на Обществения съвет за Национална детска болница.

Според нея най-важното е дългосрочната перспектива на болницата, основана на нуждите

"Какво трябва на детското здравеопазване, какъв трябва да бъде обхватът, капацитетът на тази болница - това са дългосрочните и най-важни теми, които трябва да бъдат решени". 

Съкращаване на срок с 2-4 месеца и ускореното събаряне на сградите не е най-ключов приоритет към момента, категорична бе Бояджиева в интервю за предаването "Хоризонт до обед". 

На 1 юни служебният премиер Димитър Главчев, служебният министър на здравеопазването Галя Кондова и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова дадоха символичен старт на разчистването на терена за изграждането на Националната детска болница.
Днес репортерът на БНР Елена Бейкова направи проверка на място. 

"На място имаше трима души, работници. На практика не се случва нищо по същество към момента. Един от работниците ми обясни, че все още не са започнали реалните дейности по събарянето на сградите и разчистването на терена, тъй като се очаква подготовката и довършването на документи, свързани с проекта", разказа тя. 

Теренът трябва да бъде заравнен и разчистен до края на октомври. Премиерът Димитър Главчев нареди да бъдат забързани дейностите. 

Договорът с фирмата-изпълнител, която трябва да работи по разчистването, беше подписан на 15 май. Това, което ще плати държавата, е над 4 млн. лв., а срокът за изпълнение е краят на май следващата година. 

Репортерската проверка на Елена Бейкова и интервюто на Валерия Николова с Надежда Рангелова-Бояджиева в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

Снимки - Елена Бейкова, 3 юни 2024 г.

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна