Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска приказка за... възрастни

Проф. Венета Божинова
Снимка: Национален конгрес по неврология

Твърде артистично заглавие на фона на сериозните проблеми, които поставихме в поредния брой "За здравето". Но… това бе подходът ни да "стигнем" по-лесно до съзнанието на родителите, а и на децата.

Най-общо говорихме за педиатрия и за неврологичните здравословни проблеми в ранната възраст, за симптомите, които родителите трябва да следят, за отговорността на всички ни за детското здраве. Основен гост бе проф. Венета Божинова, тя е изявен невролог в областта на педиатрията и се включи директно от Националния конгрес по неврология.

Проф. Владимир Пилософ
Гост бе и проф. Владимир Пилософ, който е отдал живота и кариерата си на детското здраве, дълго ръководител Българската педиатрична асоциация, а сега неин почетен председател. В реалистичен и прагматичен коментар нашият събеседник не бе оптимист за състоянието и за бъдещето на българската педиатрия. И като възможности, и като база, но най-вече като човешки ресурс и потенциал. Проф. Пилософ изтъкна огромната липса на детски лекари и сестри, а и честото политизиране на проблема. Всичко това неизменно води до една перманентна криза, призна той.


В диалога с проф. Венета Божинова, експертът по детска неврология очерта най-честите болестни симптоми и неврологични заболявания в детска възраст. Тя посочи техния характер и проява, както и произходът им – вродени или придобити. Особен интерес и внимание в хода на предаването отделихме на епилепсията – една често срещана и твърде разпространена болест. За успокоение на специалисти и родители терапевтичните схеми и подходи в лечението на епилепсията са успешни и ефективни. Разбира се, фармацевтичната индустрия продължава да работи и открива иновативни медикаменти. Един от тях, чиято формула съдържа есликарбазепинов ацетат, вече е в употреба и голямото негово предимство е, че се приема еднократно в денонощието.

С проф. Божинова говорихме за много аспекти на епилепсията – за нейния генезис, разпространение, диагностициране, различните й видове и прояви. Специалистът – детски невролог, очерта и най-ефективните методи за диагностициране на заболяването. Сред тях задължителният ядрено-магнитен резонанс за потвърждение и ЕЕГ за проследяване.


В разговора с проф. В. Божинова очертахме отново ефективността на терапията и позитивното ѝ повлияване върху хода на заболяването и подобряване на качеството на живот.

Проф. Димитър Младенов
В края на среща ни от Сандански се включи проф. Димитър Младенов – уролог и организатор на традиционните национални урологични симпозиуми. Следващата събота ще дискутираме с него и с колегите му именно върху проблемите на урологичното здраве на малки и големи, на жени и мъже.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна