Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столове за телемедицина в малките населени места във Великотърновско

Снимка: Здравка Маслянкова

Община Велико Търново тества пет високоспециализирани медицински стола за телемедицина за надграждане на здравните услуги, които предоставя в малките населени места.

Близо 2000 жители на малките населени места в община Велико Търново се възползваха от медицински прегледи на място по общинската програма за здравни грижи.

За надграждане на програма в пет населени места се тестват високоспециализирани медицински столове за телемедицина, с които на възрастните хора се правят шестканална електрокардиограма, измерват се насищането на кислород в кръвта, кръвната захар и други здравни показатели, чиито резултати хората виждат в реално време на голям екран.

Интересът към новите технологии и прегледите с тях е голям при възрастните хора в Дебелец:


"Това е последна дума на техниката, на медицината. Много съм доволна, че направих това измерване и дано занапред да ни посещават по-често".

"Така трябва да бъде навсякъде. Тук са все пенсионери, не е приятно да обикаляш по кабинетите. Така е най-хубаво".

Резултатите от изследванията се разпечатват и записват в здравните картони на пациентите и са достъпни за общопрактикуващите им лекари. Обмисля се такъв стол за телемедицина да бъде купен за дома за стари хора във Велико Търново, посочиха от общината. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна