Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът върна обвинителния акт за инцидента в тунел "Ечемишка", при който загина жена

Снимка: БТА

Софийският окръжен съд върна на Прокуратурата обвинителния акт за инцидента в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус".

Преди седем години лампа от осветителната система на тунела падна върху преминаващ автомобил и причини смъртта на 64-годишна жена, пътуваща в колата.

По случая бяха обвинени шестима служители на Агенция "Пътна инфраструктура", но прокуратурата изпрати на съд само трима - Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев. 

Именно това беше и една от причините да бъде върнат обвинителният акт - тъй като се оказа, че в обвинителния акт фигурира връзката между шестимата обвиняеми, както е била в началото на разследването, като не е отчетено това, че през 2023 г. трима от тези обвиняеми са отпаднали, а делата срещу тях са били прекратени.

Става дума за трима бивши членове на Управителния съвет на АПИ, сред тях са и двама бивши ръководители на Агенцията - Лазар Лазаров и Дончо Атанасов.

Съдът обясни, че няма как да се разследва обвинението за съпричинителство между шестимата, при положение че трима от първоначалните обвиняеми не присъстват в обвинителния акт.

Освен това, според съдебния състав, в обвинителния акт има твърде много неясноти и противоречия - те пречат на тримата подсъдими да разберат в какво са обвинени, а техните адвокати да ги защитават.

Сега Прокуратурата има 7 дни, за да реши дали да протестира връщането на делото, или да се съобрази с указанията на съда. От коментара на прокурора по делото Десислава Михайлова се разбра, че по-скоро тя ще преработи обвинителния акт и ще отстрани посочените от съда нередности.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна