Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Oсвещаване на семената" – изложба на Андрей Янев в галерия "Средец"

"Излезе сеяч да сее семе. Едни зърна паднаха край пътя и бяха потъпкани, и птиците небесни ги изкълваха; а други паднаха на камък и, като поникнаха, изсъхнаха, защото нямаха влага; други пък паднаха между тръни; и израстнаха тръните заедно със зърната и ги заглушиха; а други паднаха на добра земя и, като изникнаха, дадоха плод: едно тридесет, друго шестдесет, а трето сто." (Марк. 4:8).


Серията картини по темата "Освещаване на семената" водят началото си от 1994 година – разказва Андрей Янев. Във времето обаче тази тема не спира да вълнува художника. Периодично се появяват нови негови картини, плод на размисли, запознаване с библейски текстове и притчи. Възникналите нови въпроси търсят опит за намиране на отговори чрез поредица от нови произведения.

Творбите на Андрей Янев са показвани на самостоятелни и общи тематични изложби в България и чужбина. Името му свързваме с множество изяви в България и чужбина, с творчески национални и международни проекти, с престижни награди в областта на изкуството. Търсенията му в полетата на духовното и отвъд видимото са сред основните теми в неговото творчество, чрез които е разпознаваем както в България, така и в различни европейски държави, в САЩ и Китай.
По-голямата част от картините на Андрей Янев са собственост на галерии и частни колекции в страната и извън нея.

Водещите творби в изложбата, която се открива на 11 юни в галерия "Средец" към Министерство на културата на Република България са "Освещаване на семената" и "Клетва". Те са включени в албума "Атон в рисунки и фотографии" и са показвани в едноименната изложба в "Папски латерански университет" в Рим за празника на българската писменост и култура между 22 и 24 май тази година.
В експозицията, която се открива сега в галерия "Средец", са включени и акварелите "Предтеча", "Умиление", "Арханегел" и др.

"Освещаване на семената" е тема, която поставя посоки за размисъл отвъд ежедневното и се опитва да ни насочи към всевечното и нетленното. Тя препраща към познати библейски текстове и сюжети, обръща вниманието на зрителя  към "малкото колкото синапено семе вяра" във всеки от нас.

Изложбата ще продължи до 25 юни.

Чуйте разговор на Димитрина Кюркчиева с Андрей Янев в "Артефир".

Снимки: ФС на Дарина Янева
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна