Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валентин Димитров - единствен кандидат, допуснат до финала на конкурса за ръководител на "Пирогов"

Д-р Валентин Димитров
Снимка: БГНЕС

Сегашният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е единственият кандидат, допуснат до финалния етап на конкурса за нов ръководител на университетската спешна болница. Това става ясно от информация, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването.

Другият кандидат - ортопедът д-р Атанас Андреев, не продължава в последния етап на процедурата.

Конкурсът беше обявен на 22 април, когато изтече мандатът на д-р Димитров.

Няколко дни по-рано служебният здравен министър Галя Кондева отмени заповедта за освобождаване на директора на "Пирогов", издадена в края на миналата година от тогавашния министър Христо Хинков.

Мандатът за управление на спешната болница е за срок от 3 години. 

Д-р Валентин Димитров управлява спешната болница от лятото на 2022 година – първо като временен директор до провеждането на конкурс, а след това като спечелил конкурса.

Миналата есен здравният министър Христо Хинков издаде заповед за освобождаването му заради данни за финансови нарушения, установени от проверяващо звено на министерството. Димитров спря процедурата с жалба до съда.

Проверка на държавната финансова инспекция не установи злоупотреби в "Пирогов", а прокуратурата отказа да образува наказателно производство срещу д-р Димитров, тъй като не открила данни за престъпление.

Междувременно съдът върна молбата, с която директорът обжалва освобождаването си. Валентин Димитров не подаде оставката си и след искането на Ани Стоянова, майка на починалата в болницата Даная.

Искането беше съпроводено с протести, направени бяха няколко проверки на обстоятелствата около смъртта на момичето, виновен към момента няма. Два дни след клетвата на служебния кабинет здравният министър Галя Кондева отмени заповедта за освобождаването на д-р Димитров.

Месец по-рано в журналистическо разследване беше публикуван запис от заседание в "Пирогов", на което се обсъжда "устискване" до ротацията на предишното правителство, която така и не се случи. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна