Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджик в опит да преодолее недостига на здравни специалисти

| Репортаж
Снимка: архив

От началото на следващата академична година в Пазарджик ще се обучават студенти в специалност "Здравни грижи". Филиалът се разкрива след споразумение между Медицинския университет в Пловдив и община Пазарджик. Целта е да се преодолее недостигът на здравни специалисти, още повече, че Пазарджик е един от градовете с най-много болници на глава от населението.   

Недостигът на медицински сестри и здравни специалисти е проблем за цялата страна, но в Пазарджик проблемът е болезнен.

"Общо около 50 щата са свободни. Повечето от персонала е в напреднала възраст. Трябва да имаме готовност след 5-6 години, да не зейне голяма дупка в системата – не само в нашето лечебно заведение, но и по принцип в цялата страна", каза директорът на пазарджишката многопрофилна болница д-р Красимир Темнилов.

В Пазарджик безработни медицински сестри няма и въпреки това се налага "внос" на здравни специалисти. Лечебните заведения се конкурират помежду си за медицински специалисти, отбеляза той и добави обаче, че персонал липсва.

За да се преодолее този проблем, Общинският съвет подкрепи идеята на кмета Петър Кулински за разкриването на филиал за обучение на здравни специалисти в Пазарджик.  

Пазарджик разполага с всички условия, за да се превърне поетапно в център за обучение на здравни специалисти.

За да получи професионални права, здравният специалист трябва да се обучава четири години, подчерта д-р Темнилов. Според него обучението е доста продължително. Той смята, че трябва да има промени в тази посока.

Мнението на д-р Красимир Темнилов се подкрепя е от други административни ръководители на здравни заведение, което е знак, че въпросът назрява за широко обсъждане.

Целия репортаж на Невена Петрова в предаването "12+3" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна