Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще улесни ли пациенти и лекари системата за случайно разпределение на заявленията за ТЕЛК

Снимка: БГНЕС

Няколко дни преди да заработи системата за случайно разпределение на заявленията за издаване на ТЕЛК, лекарите от тези комисии нямат указания как ще общуват с пациенти от други населени места и кой ще уведомява хората при необходимост от допълнителни изследвания.

Не са наясно и къде ще се заверяват решенията, издадени от ТЕЛК извън местоживеенето на човек с увреждания.

Освидетелстването на хората само по документи от 21 юни няма да реши проблема със забавеното издаване на решения, смята д-р Вергиния Тодорова, председател на ТЕЛК в областната болница в Монтана. Тя е скептична и към насочването на случаи от други населени места.

"За 2 години, откакто работя, аз научих на кои специалисти можеш да им се се довериш - документите им са доста по-достоверни, и на кои нещата не са въобще така. Но като дойдат от друг град, аз изобщо там не познавам специалистите и не мога да кажа кой документ може би е достоверен и кой евентуално не е."
По данни на здравното министерство вече са сформирани 67 нови комисии, а по данни на НЕЛК 30 лекари от тях са се обучили да правят експертиза на хора с инвалидност.

Сред обучителите е д-р Тодорова, която твърди, че медиците се интересуват само от допълнителното заплащане, което ще получават:

"Всеки е разбрал, че това ще бъде просто проформа, той да се води, че е в тази комисия. Но нямат желание и интерес да се занимават с това нещо".
Според новите правила издаването на решение трябва да става в 3-месечен срок от подаването на заявление в регионалната картотека.

Обжалването пред НЕЛК ще бъде еднократно и ако след новото произнасяне на ТЕЛК човек не е доволен от резултата, Националната комисия ще взима окончателното решение.
 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна