Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо понижаване на производствените цени в САЩ през май

Цените на производител в САЩ се понижиха изненадващо през май спрямо предходния месец с оглед на по-ниските енергийни цени, показват официалните данни на Бюрото по трудова статистика на страната. Това е нов сигнал за отслабване на инфлацията след нейното повишаване през първото тримесечие на 2024 г.

Индексът на производствените цени (PPI) се понижи през май с 0,2% спрямо април, когато нарасна с цели 0,5%, докато осреднените пазарни очаквания бяха за слабо повишение с 0,1 на сто.

Основна причина за понижението оказва спада на цените на промишлено произведените стоки с 0,8 процента - най-солиден спад от октомври 2023 г. Близо 60% процента от понижението през май на цените на стоките на края на производствената верига се дължи на спад със 7,1% при цените на бензина и на цените на енергията като цяло с 4,1%. Индексите за цените на дизеловото гориво, електроенергията, реактивното гориво и основни органични химикали също се понижиха. Цените на услугите пък остават непроменени след повишение с 0,6% през април.

Спрямо година по-рано, цените на производител през май се повишиха с 2,2% след техен растеж с 2,3% през април (възходяща ревизия от 2,2%), докато пазарните очаквания бях за доста по-силен ценови растеж от 2,5 на сто.

Изключвайки цените на храни и енергия, производствената инфлация през май остана на нивото от април, когато обаче нарасна с 0,5% на месечна база, докато на годишна база основните производствени цени нараснаха с 2,3%, но при очаквания за повишение с 2,4 на сто.

Днешните по-ниски от очакваното данни за производствени цени през май са факт само ден, след като потребителската инфлация също изненада пазарните участници, след като се забави на годишна до 3,3% от 3,4% през април, засилвайки надеждите, че Федералният резерв на САЩ ще започне да намалява високите си лихви през септември.

На заседанието си в сряда Фед запази основната си лихва непроменена в диапазона 5,25%-5,50%, но централните банкери сигнализираха, че предвиждат само едно нейно намаление с 25 базисни пункта до края на годината, което вероятно ще бъде факт чак през декември.

Днешните по-ниски данни за производствените цени обаче могат отново да съживят пазарните очаквания са първо понижение на американските лихви през септември.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна