Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски милиардер за първи път ще гласува за лейбъристите

Киър Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиардер в Обединеното кралство, дарил на консерваторите 500 000 паунда преди предишните общи избори през 2019 година, заяви пред Би Би Си, че ще гласува за лейбъристите за първи път в живота си следващия месец.

Джон Кодуел, основател на компанията "Фоунс фор ю" (Phones 4U), описа Риши Сунак като "абсолютен некадърник" и каза, че лидерът на лейбъристите Киър Стармър "просто стои по-добре по проблемите, които го вълнуват". Бизнесменът беше критичен към плана на лейбъристите да начисляват ДДС върху таксите за частни училища и каза, че някои от политиките на "Реформирай Обединеното кралство" "звучат разумно", въпреки че изключи възможността да подкрепи партията на Найджъл Фарадж заради позицията ѝ относно изменението на климата, както и други неща. 

Той не каза, че ще дари пари на лейбъристите на тези избори, но допълни: "По моя преценка Лейбъристката партия, колкото и да не съм съгласен с някои от политиките ѝ, е абсолютно най-добрата за Великобритания в бъдеще". Той заяви още, че вижда, че Лейбъристката партия е ангажирана с растежа на БВП и околната среда. "Без растеж на БВП не можете да се грижите за вашите социални услуги. А без да се фокусирате върху околната среда, няма да има свят, за който да се грижите", заключи милиардерът.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна