Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът на Италия одобри законопроект за премиерството

Италианския Сенат
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Горната камара на италианския парламент даде зелена светлина на законопроекта за премиерството. Това стана преди началото на митинга в защита на Конституцията, организиран от обединените опозиционни партии.

Със 109 гласа "за", 77 „против“ и един "въздържал се", Сенатът одобри законопроекта за премиерството, който предвижда пряк избор на министър-председател от гласоподавателите. Предстои мярката да бъде разгледана от Камарата на депутатите. Това е конституционна реформа и ще е необходима допълнителна стъпка и в двете камари на парламента. 

Вотът в Сената се състоя преди да започне митинга на обединената опозиция в защита на Конституцията и националното единство, а заседанието в Камарата на депутатите за разглеждането на законопроекта за диференцираната автономия на регионите бе отложено за по-късните часове на деня до полунощ. 

На митинга на площад "Санти Апостоли" и шествието, организирани от Демократическата партия, движението "Пет звезди", алианса "Зелена партия – Левица", "Повече Европа" и синдикатите, присъстваха над 5000 души. 

Партийните лидери Ели Шлайн и Джузепе Конте заявиха, че обединената опозиция ще спре дясноцентристките реформи на правителството „за да не бъде изкривена Конституцията и страната разединена“.  


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна