Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо нарастване на строителството в ЕС през април при понижение в България

Снимка: БГНЕС

Продукцията в строителния сектор на ЕС нарасна слабо през април с 0,2%, като в същото време се понижи в България за втори пореден месец, показват данни на Евростат.

Строителството в ЕС се повиши с 0,2% спрямо март, когато отбеляза спад с 0,6%, докато в рамките на еврозоната продукцията в строителството се сви през април с 0,2% след понижение с 0,5% месец по-рамо.

Най-силен спад през април отбеляза строителството в Белгия (спад с 3,7%), Словения (с 2,7%) и Германия (с 2,1%), докато най-солиден ръст на продукцията в строителството беше отчетена в Унгария (скок с 11,1%), Румъния (с 8%) и Словакия (със 7,7%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС се сви за четвърти пореден месец, намалявайки през април с 0,9%, а в рамките на еврозоната строителството отбеляза понижение за трети пореден месец, намалявайки с 1,1 на сто.

Най-силен спад на годишна база на строителството през апри лбеше отчетен в Белгия (понижение с 9,3%), Полша (с 6%) и Словения (с 5,3%), докато най-солидно повишение отбеляза строителството в Унгария (ръст с 15,6%), Румъния (с 13,2%) и Португалия (с 6,8%).

Според същото проучване на Евростат, строителството в България през април се сви с 0,7% спрямо март, когато отбеляза спад с 0,3%, влошавайки се за втори пореден месец след устойчиво повишение през предходните три месеца.

Продукцията в българското строителство на годишна база се повиши през април с 2,9% след растеж с 3,4% през март и с 4,2% през февруари.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна