Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското разузнаване: Кремъл е внедрил десетки шпиони в Германия

Снимка: Алами/Ройтерс

Кремъл е внедрил десетки шпиони в Германия и е активирал външното разузнаване, за да събира чувствителна информация, съобщи германското разузнаване.

Германската разузнавателна Федерална служба за защита на конституцията предупреди днес, че потенциалната заплаха, която представляват руските разузнавателни служби, трябва да се счита за висока. Кремъл усилено внедрява тайни агенти в Германия.

Целта е да се събере информация за енергийната политика и политиката на сигурност на Германия. Досега те често предприемаха шпионските си атаки от "легални резиденции" - прикрити бази на руските тайни служби, скрити в посолства или консулства в тази страна.  

Според германското разузнаване обаче западните санкции затрудняват работата на тайните бази. Много от служителите на руските посолства, които са шпионирали, са изгонени от страната, а четири от петте консулства трябваше да бъдат затворени. Само посолството в Берлин и генералното консулство в Бон все още функционират. Поради това Русия все повече разчита на агенти, които се вкарват нелегално под фалшива самоличност. Други пък вършат обичайната си работа под фалшив предлог, но всъщност работят за разузнаването. В доклада се посочва, че Русия използва "пътуващи висши служители, т.нар. нелегални, т.е. хора, вкарани нелегално с фалшиви самоличности", за да шпионира Германия.

Освен това Русия все повече разчита на хакерски атаки. Чрез интернет се подслушва информация от компании, политици, политически партии, военни и медии.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна