Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов опит за избор на председател на 50-ото НС

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Депутатите от 50-тото Народно събрание провеждат заседанието си, на което ще направят нов опит за избор на председател на парламента.

ГЕРБ няма да отстъпят от кандидатура на Рая Назарян за председател на Народното събрание, беше категоричен лидерът Бойко Борисов.

"Защото традицията е такава – най-голямата партия получава председател на парламента. Важен е принципът, иначе защо се явяваме на избори?", заяви лидерът на ГЕРБ.

Председателят на ДПС Делян Пеевски също настоя за подкрепа на номинираната от ГЕРБ Рая Назарян.

"Най-правилното е първата сила да получи шеф на парламента. Трябва да се смирят, надявам се да им дойде акълът", посочи той.

Остава под въпрос дали ще се намери съгласие, но е сигурно, че "Възраждане" и "Има такъв народ" няма да оттеглят номинациите си – съответно на Петър Петров и на Силви Кирилов, за ръководния пост в Народното събрание.

На днешното пленарно заседание, ако бъде избран председател, се очаква да бъде гласувано прекратяване на пълномощията на Христо Иванов като народен представител. Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България" ден след вота на 9 юни и обяви, че няма да бъде депутат в 50-то Народно събрание.

Вчера той положи клетва, но веднага след това напусна пленарната зала и депозира заявлението си за оставка в деловодството на парламента.

Днес се очаква още лидерът на "Величие" Николай Марков да положи клетва като народен представител, след като вчера не успя, защото закъсня.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна