Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Дворянова:

За едновремието, парцалените мечти и островите на живота

Снимка: Programata

Философ, художник, илюстратор, графичен дизайнер, фотограф – Лиляна Дворянова е творец, който обитава различни острови на изкуството и живота.

Нейната последна изложба, озаглавена "Едновремие", може да бъде видяна в галерия "Етюд" до 22 юни. Художничката гостува в "Нашият ден", за да разкаже повече за световете, които създава, и за своето нестихващо вдъхновение.

В изложбата "Едновремие" присъстват библейски сюжети, апокалиптични видения, влияния на средновековната миниатюра и иконописта, разказва Дворянова. Всеки, който иска да научи повече за многосюжетните и приказни картини в изложбата, може да посети галерия "Етюди" тази вечер и да се срещне с художничката лично.

Тревожното време, в което живеем, Дворянова разглежда по артистичен и философски начин. Философията ѝ е дала основна представа за света, споделя художничката – дъщеря на художника Орлин Дворянов и писателката Емилия Дворянова. Още в ранното си детство художничката израства в артистична среда, заобиколена от бои, картини, карнавални декори и философски разговори. Днес Дворянова често преплита творческия си път с този на своите родители.

"Слончето, което искаше да лети" е първата детска книжка на художничката – важна и смела творческа стъпка за Дворянова, която не се определя като писател.  

Книгата "Острови" е визуална книга с графични илюстрации на Дворянова и текст, написан от майка ѝ. Проектът е носител на литературната награда "Златен лъв" за 2023 година.  

"Моите острови са моето семейство, децата ми и работата ми", споделя художничката.

В края на разговора Дворянова пожелава на слушателите повече спокойствие и изслушване, във времето, в което всички сме като самотни острови.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна