Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Янев подреди "Енигма" в село Врабево

Един от големите ни съвременни художници Иван Янев откри изложбата си, озаглавена "Енигма" в залата на читалище "Христо Ботев" в троянското село Врабево. Тя включва творби, рисувани няколко години, които изобразяват детайли от стари къщи, както и портрети на местни жители..

Иван Янев е член на Американската асоциация на акварелистите (AWS). Носител е на много наши и чуждестранни награди. Завършил е училището за приложни изкуства в Трявна и Художествената академия в София в класа на проф. Кънчо Цанев. Негови картини, скулптури и дърворезба могат да се видят в много галерии и частни колекции в България, Германия, Швейцария, Швеция, Великобритания, САЩ, Израел, Чехия, Сърбия, Босна и Херцеговина. Художникът живее в София, родом е от Кърджали, но корените му са от село Врабево, недалеч от Троян, откъдето е майка му и където има къща с ателие. Обича да работи с четка, дърво и камък, рисува икони, правил е иконостаси.

Художникът обича да се разхожда в българските села. Снима най-интересното, изучава всеки елемент. Фокусира се върху конкретни неща от природата, които съдържат послания, носталгия. Стилът му е повлиян от други изкуства – архитектура, музика, поезия.

Изложбата му "Енигма" в троянското село Врабево ще бъде на разположение на посетителите в читалище "Христо Ботев" от 21 до 30 юни.

Чуйте разговора на Димитрина Кюркчиева с Иван Янев в "Артефир".

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна