Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найджъл Фарадж: Западът провокира войната в Украйна

Лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западът провокира войната в Украйна, заяви в интервю за Би Би Си лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж. Той бе незабавно порицан от останалите основни британски политически партии.

На въпрос на журналиста Ник Робинсън по повод на заявеното от Найджъл Фарадж на 24 февруари 2022 година, когато Русия нахлу в Украйна, че "това е последствие от разширяването на ЕС и НАТО", както и дали политикът поддържа мнението си, лидерът на "реформаторите" отговори: "Ние провокирахме тази война", но добави, че "вината е на Путин". Той отново изтъкна, че е предупредил Европейския парламент още през 2014 година за война в Украйна, тъй като за него това е била "очевидна последица от разширяването на изток на двата блока". Фарадж каза още, че "неговата преценка е много по-напред от всички останали в разбирането на ситуацията". 

Министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли реагира веднага на думите на Найджъл Фарадж в социалната мрежа "Екс", като написа: "Фарадж просто повтаря подлото оправдение на Путин за бруталната инвазия в Украйна". 

Министърът на отбраната в сянка Джон Хийли пък коментира, че казаното от Фарадж е "позорно". "Това са позорни коментари, които разкриват истинското лице на Найджъл Фарадж: апологет на Путин, на когото никога не трябва да се вярва за сигурността на нашата нация", отбеляза Хийли. Той допълни, че досега е имало единен фронт сред политическите лидери на Великобритания в подкрепа на народа на Украйна, но сега Фарадж се е поставил извън тази позиция и е показал, че "предпочита да ближе ботушите на Путин".

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна