Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На заседание на парламента: Дебатират за новото правителство на РСМ

Християн Мицкоски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес започва заседанието на парламента на Северна Македония, на което ще се дебатира правителството, предложено от лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Дискусията може да продължи най-много два дни. Гласуването трябва да е не по - късно от неделя в полунощ, за да може  новото правителство да започне работа от понеделник. Сред обявените като негови приоритети са повишаването на жизнения стандарт и борбата с корупцията

Премиер и 15 министри ще има в новия кабинет. Коалицията на ВМРО  спечелила парламентарните избори на 8 май тази година.

"При избора на кадровия потенциал за състава на новата Влада се водих от принципите да бъдат хора, които ще дадат всичко от себе си за реализация на амбициозните ни цели", каза номинираният за министър председател Християн Мицкоски при представянето на предложенията за министри от коалицията му. 

Шестима свои представители в бъдещото правителство ще има обединението на албанските партии "Заслужава си", и двама – движението "Знам".

Вицепремиерите ще са 5. Разкрива си ново министерство на европейските въпроси като стратегическа цел в управленската програма е записано пълноправното членство на страната в Европейския съюз и предлагането на легитимни възможности за промени в Конституцията, от приемането на които зависи кога ще започнат преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна