Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Златимир Коларов: Един да се зарази с дарителство и сме си свършили работата

Проф. Коларов получава приз за цялостно творчество на литературния конкурс "Димитър Димов"

| Интервю
проф. Златимир Коларов
Снимка: Ирина Недева

Убеден съм, че дарителството трябва да бъде персонализирано и конкретно насочено и да се знае кой е дарителят. Защото излишната скромност краси, но не предизвиква респект. Когато се каже конкретно име и организация, това добива реалност.

Това сподели проф. Златимир Коларов в интервю пред БНР за дарителството, след като самият той направи дарение в Дом за деца със специални нужди в Пазарджик и Дом за възрастни хора в с. Щърково, Пазарджишко. 

"Аз нямам нужда да ми се подхрани самочувствието или самолюбието, единственото е целта – както народът казва, "примерът трябва да е заразителен". Един да се "зарази", сме си свършили работата", каза проф. Коларов. 

Тази вечер той ще получи наградата за цялостно творчество на името на големия писател Димитър Димов в родния му град Ловеч по случай 115 години от рождението на твореца. 

Призът, който се връчва веднъж на 3 години, е присъден на проф. Коларов като сценарист на филма "Триптих за Димитър Димов", за смисъла на литературата и медицината, както и за дарителската кампания, която направи.

"Награда за цялостно творчество на името на Димитър Димов е огромно удовлетворение. Всяка награда носи радост за наградения, но винаги зад всяка награда виждам друго. Едното е удовлетворение, но най-вече доверието на хората, които са ти я връчили. И това е преди всичко задължение и оттук нататък не можеш да си позволиш лукса да слезеш под нивото на съответната награда", коментира проф. Коларов.

И призна:

"Димитър Димов винаги е бил, от ученическите ми години и когато кандидатствах медицина, идол, силно казано, но представата ми за него е съчетание на талант и интелект, като преподавател по анатомия във Ветеринарния медицински институт и като талант с неговите произведения. Нещо, което интуитивно се стремях да постигна през целия си живот". 

За 70-ата си годишнина проф. Коларов се ангажира с дарителска кампания. Предупредил е гостите си в Дома на киното, че цветята и подаръците ще са пари в кутия за дарения. 

"Събраха се 9073 лв. и ги закръглих с лични средства до 10 000 лв. Разделих ги на две по 5000 лв. Първите вече ги внесох в Дома за деца със специфични нужди в Пазарджик за инвалидни колички. Другата сума ще внеса в Дома за стари хора в с. Щърково, Пазарджишко", сподели проф. Коларов. 

Подробности чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна