Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъртва риба изплува в река Сазлийка край старозагорското село Лясково

Умряла риба изплува в река Сазлийка в землището на старозагорското село Лясково. През изминалата седмица районът е бил зарибен с пъстърва.  Уведомени са институциите. Взети са необходимите проби. 

Причината според кмета на селото Николай Жеков е замърсяване, тъй като на повърхността на водата плува бяла мазна пяна. По думите му проблемът съществува от около година.

"Това се случва регулярно. Винаги е през почивните дни. Сигнали към мен постъпват рано сутрин, когато се запенва реката. Тази сутрин изплува умряла риба, а само преди седмица районът беше зарибен с пъстърва за 10 000 лева."

Все още обаче не е установен източникът на замърсяването. И в предишните случаи са били уведомени от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Взети са необходимите проби, които не показват отклонения от нормите, разказва още Николай Жеков.

"Взимани са проби. Те показват, че всичко е нормално. Субстанцията прилича на химикали. Обиколили сме навсякъде около къщите в землището на селото и не установихме заустване. Това са някакви отрови и не мога да си обясня от къде може да идват. ", споделя Жеков.                                     


Жителите на селото са обезпокоени за децата си и за продукцията си, тъй като водата от реката се използва и за напояване.

"Лясково е планинско село и някои жители имат помпи, с които напояват. Децата лятото ходят по реката. Миналата година един земеделски производител беше с обриви по краката, след като беше нагазил в реката..."


Потърсихме за отговор РИОСВ – Стара Загора. От там потвърдиха, че са запознати със случая и, че са взети необходимите проби. Резултатите обаче, ще бъдат готови след няколко дни. Сигналът е бил препратен към Басейнова дирекция. Очаква се днес те да вземат собствени проби. 

Радио Стара Загора ще продължи да следи случая.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна