Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради аварии, десетки села в Ямболско са без вода

Снимката е илюстративна
Снимка: БНР

Всекидневно водопродаването в десетки населени места на Ямболска област се спира заради отстраняването на аварии. С напредването на лятото по-големият проблем е липсата на вода в резервоарите.

В крайграничната община Елхово проблемът с водоснабдяването става все по-сериозен, подчерта кметът Петър Гендов:

"Имаме кладенци, които не са почиствани, започваме да ги чистим, успоредно с това ще бием няколко сонди на територията на общината, в населени места, където се очакват проблеми с водата".

Районът в почти цялата Елховска община се засушава трайно през последните години, но има места, където липсата на вода е твърде осезаема, уточни управителят на ВиК - Ямбол Христина Микуцева:

"Село Раздел, село Малък манастир, Бояново. Това, което сме направили в село Бояново, предвиждайки ситуацията - направени са сондажи за два нови кладенеца и предстои да се направи пробовземане, за да се види качеството на водата и дали е годна за пиене".

Загубата на питейна вода по мрежата също е част от проблема.

"Тръбопроводите не са подменяни от 70 години. Сега ще направим едно замерване с геодезическа фирма, предполагам, че някъде има оттечка по тръбопровода, което също оказва много сериозно влияние за доставката на питейна вода в Елхово и околните села", посочи кметът Петър Гендов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна