Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ и МФ: Очаква се до края на годината България да изпълни инфлационния критерий за еврозоната

Снимка: Ани Петрова

Очаква се до края на годината България да изпълни инфлационния критерий за членство в еврозоната и страната ни да поиска извънреден доклад, става ясно от становище на БНБ и Министерството на финансите.

По-рано през деня в конвергентните доклади на Европейската комисия и на Европейската централна банка стана ясно, че все още инфлацията у нас е по-висока от изискуемата за въвеждане на еврото.

Българските власти ще продължат активно да работят за изпълнението на всички критерии за членство в еврозоната, както и за подобряване на бизнес средата и институционалната рамка за постигане на устойчиво сближаване с еврозоната, се казва в съобщение, изпратено и от БНБ, и от Министерството на финансите.

Позицията идва, след като ЕЦБ и Европейската комисия установиха, че инфлацията в България все още е висока, за да стане член на еврозоната.  „При покриване на всички критерии за членство, което се очаква да бъде изпълнено в края на годината, страната ни ще поиска издаването на извънредни конвергентни доклади от Европейската комисия и Европейската централна банка, на базата на които възможно най-скоро да се вземе решение за датата на членство на България в еврозоната“, пише още в съобщението.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени