Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Снимка: James Gathany

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия. 

Иновативният проект се финансира по програмата "ЕС в подкрепа на здравето" ("EU4Health"). Целта му е да елиминира популацията в Кипър на египетския комар (Aedes aegypti), известен като "комар на жълтата треска", а също като тигров комар, който пренася опасните вируси на жълта треска, денга, зика и други. Кипър е единствената страна в ЕС, където се среща този вид насекомо. В 13 държави членки, сред които - и България, е потвърдено наличието на азиатския тигров комар (Aedes albopictus), посочва обявеният този месец доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Заразните комари представляват нови предизвикателства и повишен риск за общественото здраве и ЕС е решен да използва всеки инструмент, с който разполага, за да се справи с тях, подчерта еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

За нарастваща опасност от разпространение в Европа на сериозни инфекциозни болести, пренасяни от комари, алармира Кипърският институт в свое ново изследване. Той работи, заедно със здравните власти, за прилагането на ефективни стратегии за контрол срещу инвазивните видове комари на острова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна