Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Плугчиева: На Европейския съвет България е с отслабени позиции

"Когато се обсъждат фундаменталните приоритети за следващите 5 години, ние само присъстваме"

| Интервю
Меглена Плугчиева
Снимка: Ани Петрова

На Европейския съвет България е представена отново със служебен премиер, което отслабва позициите ѝ, защото той няма правомощията да изразява позициите на страната за следващите 5 години.

Това каза пред БНР Меглена Плугчиева, дипломат и бивш вицепремиер, отговарящ за еврофондовете (2007 - 2009 г.) и за кратко съветник на служебния премиер Димитър Главчев.

Стратегическият дневен ред на ЕС през следващите 5 години и висшите постове в Общността ще са двете основни теми, които европейските лидери ще обсъждат на заседанието си днес и утре (27 и 28 юни) в Брюксел. 

По думите ѝ сега, когато се обсъждат "фундаменталните въпроси и приоритети за следващите 5 години, ние само присъстваме, но не и да участваме активно".

"На този Съвет ще се решават не само темите, които са много важни, Украйна и военна помощ, а и стартът на присъединителните разговори с Украйна и Молдова, както и конфликтът в Близкия изток. Ще се настоява за увеличаване на средствата за отбрана на ЕС, за разширяване и увеличаване на военния капацитет на Европа, което нас ни засяга пряко. Полша, която от януари ще е председател на Съвета на ЕС, вече заяви, че ще настоява вместо 2% от БВП - 4% да се отделят за отбрана и военни разходи. ... Това означава, че ако се увеличат разходите за отбрана, те трябва да се вземат от друго място, опасността да се посегне на други дейности, особено социалните, е голяма", коментира Плугчиева.

Интервюто на Даниела Големинова с Меглена Плугчиева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна