Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Росен Карадимов:

С 26 млн. лв. разширяват Индустриалния и логистичен парк на Бургас (видео)

4 инвеститора вече са закупили терени, като само един от тях е готов да открие над 100 работни места, съобщи кметът Димитър Николов

Индустриален и логистичен парк Бургас

26 милиона лева безвъзмездна помощ ще получи Бургас за довършването на етап 2 от развитието на Индустриалния и логистичен парк в Бургас. Средствата са от Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов. Според него, реиндустриализацията на България е ключов елемент във възстановяването на страната ни.


"Моята амбиция е Министерството на иновациите и растежа да има водеща роля в реиндустриализацията на страната. Поради което програмата за индустриалните паркове беше абсолютно приоритетизирана в рамките на Министерството. Приоритизирана с бързи срокове, въпреки тяхното годишно забавяне преди това, с ясни критерии и с много надежда за това, което ще се реализира. 

Радостен съм, че един от флагманите на тази реиндустриализация е индустриалният парк в Бургас".

Кметът на Бургас Димитър Николов уточни, че втората фаза на проекта за Индустриалния и логистичен парк предвижда двойно по-голяма територия от изградената до момента. Това, което липсва към момента, е изградената инфраструктура – канализацията, пътищата, газта и оптиката. 4 инвеститора вече са закупили терени, като само един от тях е готов да открие над 100 работни места, съобщи Николов.

С още три инструмента разполага Министерството на иновациите и растежа, с които ще подпомогнат процеса по реиндустриализация.

"Министерският съвет прие преди десетина дена новата стратегия на Българската банка за развитие. Участието на банката в реиндустриализацията на страната беше изведена като приоритет. Така че днес можем да съобщим не само, че Бургас е спечелил проект, по който паркът ще получи 26 милиона лева безвъзмездна финансова помощ, но мога да ви гарантирам, че ще бъдат осигурени и механизмите за осигуряване на финансиране на парка в преходните периоди преди получаването на безвъзмездната финансова помощ. Защото, както всеки един проект, този проект трябва да бъде първо изграден и след това да бъде разплатен. 


Ние управляваме Българската агенция за инвестиции. А инвеститорите, които ще дойдат в Индустриалния парк в Бургас, са инвеститори, които могат да кандидатстват за съответните сертификати и да получат финансови или нефинансови подпомагащи мерки по силата на закона за насърчаване на инвестициите. Това означава, че когато дойде голям инвеститор, ако той е над 100 милиона инвестицията, той може да получи приоритетен сертификат. Той дава огромни потенциални възможности.", поясни Карадимов.

При Фонда на фондовете предстои отваряне на програма за фондове за градска устойчивост и развитие, в която програма също има грантови схеми за изграждане на индустриални паркове в страната. Следователно има поне три компонента, по които може да бъде подпомогнат бургаският индустриален парк, уточни служебният министър на иновациите и растежа и добави:  "И аз затова искам още веднъж да благодаря на кмета, защото проектът на Бургас е един от флагманите на бъдещата реиндустриализация на страната.  Така че Бургас да уплътни възможностите, които тази реиндустриализация дава."

Разчетите на Министерството на иновациите показват, че страната ни има нужда от 35 индустриални парка. При тази процедура са класирани 11. 

За кандидатстване е отворена процедура за подкрепа на семейните предприятия, творческите индустрии и занаятите. Общият бюджет на мярката е 117.5 млн. лв. и е насочена към микро- и малки предприятия, които да кандидатстват за придобиване на нови машини, съоръжения, инструменти, специализиран софтуер и др. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за проект е 15 000 лв., а максималният – до 150 000 лв. Крайният срок за кандидатстване е 16 септември.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна