Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Димитър Главчев
Снимка: БТА

Премиерът Димитър Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в Брюксел, след като президентът Румен Радев отхвърли предложението на служебния кабинет да ръководи българската делегация на срещата.

"Водени от това, че става въпрос за държавни дела, за върховния главнокомандващ и натовски генерал, ви казах - най-нормално е ръководител на делегацията да бъде президентът Радев. Нямам представа какво го е смутило, уплашило и притеснило, но позицията на Министерски съвет общо взето е рутинна. Винаги през годините е правено по този начин - да има позиция, синхронизирана между Министерство на отбраната и Министерство на външните работи, утвърдена с решение на Министерски съвет. Що се отнася до позицията, тя е абсолютно съобразена с всички решения на Народното събрание и ви гарантирам, че няма да излезем от решенията на Народното събрание".

По-рано държавният глава мотивира отказа си с това, че не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема за войната в Украйна.

Запитан дали той ще води делегацията, Главчев отговори едносрично:

"Ами то не остана кой".


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна