Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

| обновено на 28.06.24 в 10:08

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион.

В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15 различни занаята и сръчности. Сред тях е и малко познатото тъкане на колани на кори, практикувано едва от трима души в България. Посетителите ще могат да видят тънкостите на грънчарството, дърворезбата, кожарството и пчеларството. Освен това, ще научат доста за добиването на извлеци от билки, методите за направа на сапуни, бижута от мед и багрене на вълна.

В пространството около Бусинската сръчкотилница ще бъдат обособени четири зони: "Сръчни ръце", "Вкусна зона", "Кино и музика" и „Зелена зона“. Ще бъдат представени над 15 занаяти и сръчности, сред които малко познатото „Тъкане на колани на кори“, грънчарство, дърворезба, кожарство, извлеци от билки и правене на сапуни, мокро и сухо плъстене с вълна, бижута от мед, домашна козметика и други. Ще има демонстрация на приготвянето на вкусни гозби с местни продукти по трънски рецепти.

Сред участниците във фестивала са местни производители, туристически и природозащитни организации, както и агенции, работещи в сферата на алтернативния туризъм. 

"Този фестивал тръгна като инициатива, която да покаже малко сръчности и занаяти или по-скоро вече забравени. Тръгна от един много интересен стан за тъкане",  разказва Стефка Бонева. Едно от ателиетата, които горещо препоръчвам, е рисуването с навлажнен восък.

"Занимавам се с керамика и преди около пет години стартирах една инициатива, покрай която реставрирахме старинна къща. Това започна в началото на Covid периода и преди около три години открихме нашата жълта къща, която приюти грънчарницата "Бусинска сръчкотилница", споделя Бонева.

Фестивалът на сръчните ръце в Бусинци не е просто събитие, а пътешествие към корените на българската култура и традиции, възраждайки занаяти и умения, които са на път да бъдат забравени.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна