Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Вилис Цуров

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик".

Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите от Алианса, е много лош. Това пряко влияе и на собствения му бекграунд, който с посланията срещу помощта на Украйна обслужва интереси на Кремъл. Това са опорки за руската хибридна пропаганда.

Вилис Цуров припомни и отсъствието на Румен Радев от конференцията на НАТО, която се проведе на ротационен принцип в София. Това ни поставя в негативен план.

Странно е как се подготвят и анализират документите на правителството, отбеляза Цуров, визирайки намесата на съветниците на държавния глава, които по думите му са изчерпали капацитета си.

Няма дискусия, няма анализ, има само опровергаване, даване на съвети, епитети, като войнолюбци и т.н...

От друга страна, по Конституция позицията на страната трябва да се представя от премиера и поради това отсъствието на Радев няма да се отрази съществено на общото решение, което ще се вземе на срещата.

Вилис Цуров отбеляза упортюнизмът, заедно с Унгария, в който президентът ни поставя и уточни, че това е продукт на руската пропаганда и обвързаности. 

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна