Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как България стана номер едно в математическата лингвистика?

Иван Держански (вляво) и Любомир Златков
Снимка: БНР

"Лингвистиката прави много мостове, между които и този компютър - човек, ние говорим за едно семейство от науки, които се развиват от няколко хиляди години, като математическата лингвистика се занимава с изучаването на езика, като част от света и действителността. 

Лингвистиката е наука, която отговаря на въпроси като – как е възникнал езикът, как се развива, защо е такъв, как функционира и всички закони, свързани с него, и след това натрупване на теоретичното знание, започва и етапът на моделиране", обясни в предаването "Следобед за любопитните" Иван Держански – експерт от Министерството на науката и образованието, председател на Националната комисия за провеждане на олимпиадата по математическа лингвистика и основател на Международната олимпиада. От 42 години в България съществуват състезания по лингвистика, като началото е поставено от експерти от БАН, допълни той.

"Естествено е всеки човек да проявява интерес, любопитство, любознателност към езика, дори понякога това е неосъзнат интерес и нашите занимания дават възможност на хора, които имат подчертан интерес към езиците, да се развиват. Във всеки език се случват много интересни неща и това, което ние правим, е да ги представим на учениците и им даваме възможност те да поработят, така както работят лингвистите", разказва в предаването "Следобед за любопитните" Любомир Златков от Института по информатика и математика към БАН, който ръководи българския отбор. 

"Множество престижни награди и медали са спечелили момичетата и момчетата от отбора. Най-добър се става, според него, с много труд, усилията на много хора и желание. Науката носи познаване на самия себе си в света и чрез нашите задачи, всеки човек може да разбере неща, които са отдалечени пространствено и времево и да ги опознае", сподели Иван Держански.

В средата на юли българският отбор ще има участие в международно състезание по лингвистика. 

Целия разговор в предаването "Следобед за любопитните" между Ани Костова и Иван Держански и Любомир Златков – чуйте в звуковия файл.

Снимка – linguistics.bg и www.mg-babatonka.bg

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна