Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ГЕРБ-СДС има някакви колебания дали да състави правителство

3
Снимка: БНР

В Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова коментира предстоящото връчване на мандат за съставяне на правителство на 1 юли на най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ-СДС:

"Нямам отговор за себе си дали ГЕРБ иска да направи правителство или ще ходи на избори. Желанието на всички нас е да има стабилно правителство, защото това е добре за България в този момент. В първата политическа сила определено има някакви колебания, ако човек съди по изявленията", добави Илияна Йотова.

Вицепрезидентът коментира и разногласията кой да оглави мисията на България за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

"Трудно ми е да коментирам, като не познавам текста, а едва ли има някой, който го познава. Трудността сега идва от това, че имаме служебно правителство. Не е сериозно ние да не знаем каква е българската позиция", каза Йотова.

"Някак си много несериозно се подходи към срещата на върха на НАТО. Така в очите на партньорите си ставаме "периферна държава. Затова смятам, че час по-скоро трябва да имаме стабилно правителство, за да се сложи край на тези експерименти. Обидно ми е, че самите ние - не някой друг, се поставяме в подобни ситуации", допълни Йотова.

Вицепрезидентът подчерта, че се надява всички да видим какво точно пише в текста на българската позиция.

"Защо по никакъв начин той не беше предварително консултиран с президента, защо има резерви да бъде представен и пред Народното събрание? Всъщност ние като български граждани имаме право да знаем с каква позиция отива българското правителство на тази толкова важна среща".

Илияна Йотова коментира и изказванията от страна на Република Северна Македония и Сърбия, които продължават демонстративно да не спазват правата на българите там. "Не става въпрос само за отношението им към България, което само по себе си е тревожно. Тук става дума за спазване на европейски критерии и ценности. Щом сте се запътили към ЕС, европейското семейство е преди всичко правила и права. А щом това е нарушено, тези държави трудно ще станат членове на ЕС". 

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост в Историческия музей в Пловдив на двудневната конференция "Азбука. Език. Идентичност". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна