Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Иванов: Оценката на КЕВР е адекватна, инвеститорите да се запознаят с условията на пазара

"Не е редно политиците да оправят енергетиката, защото може да загубим тази мощност поне за 2 години"

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

Миналата седмица на конференция Гърция казаха, че систематично ограничават техните ВЕИ-производители, когато имат дебаланси в прогнозите и потребленията. Прекъсват ги и отказват такива заявки за предоставяне на енергия на пазара. Инвестициите във ВЕИ централи са рискови. Препоръчвам на инвеститорите да се запознаят по-задълбочено с условията на пазара и да се предпазват от такъв вид загуби.

Това препоръча Антон Иванов, енергиен експерт, в интервю пред БНР.

В предаването „Хоризонт за вас“ той коментира решението на КЕВР за компенсаторния механизъм на ВЕИ-тата.

"Оценката на регулатора е адекватна, на този етап няма нужда от корекция на методиката. Предприети са мерки в този ден, в който има големи разлики, да се компенсират. Това послужи за анализ на ситуацията и изпрати ясни сигнали за участниците, че трябва добре да прогнозират и да не допускат отклонения, които да бъдат наказвани с високи цени", обясни решението на регулатора Антон Иванов.

Той не смята, че всички ще плащаме и допълни, че „трябва да се натрупа база данни, за да се види как действа методиката“. 

"В края на годината България ще се присъедини към още една платформа за споделяне на енергия в Европа", съобщи енергийният експерт.

И обясни:

"Методиката беше въведена, защото цяла година имаме процес на изключително високи разходи на електросистемния оператор във връзка с търговци на фотоволтаични централи, които използваха да генерират приходи. Този процес е динамичен, видя се, че не всичко може да бъде добре преценено. Трябва да извървим този процес на пазарна адаптация и да не обвиняваме регулатора – КЕВР, във всеки случай, а да се погледнат всички търговски участници и да се види кой, какво прави на пазара."

За спирането на бл. 6 на АЕЦ Козлодуй обясни, че "за момента липсата на тази мощност не създава тежък проблем на системата".

"Да отчетем, че юли и август ще има горещи вълни и ще имаме пак нужда от енергия. Надявам се до тогава този проблем да е отстранен и да се възстанови работата на шести блок на АЕЦ. Неприятно е загубата на 1000 мегавата  и са нужни бързи стъпки отново да се въведе в експлоатация", коментира енергийният експерт.

И е категоричен, че инцидентът не застрашава околна среда и здравето на хората, за допуснатите грешки има наказани хора.

"Направена е специална оценка. Важно е поводът за проблема да се преодолее и да не бъде допускано отново. Със сигурност ядреният регулатор ще се намеси. Препоръчвам да има международна експертиза за този тип съдове - парогенератор, така че да се види, дали има по модерни методи и да се предприемат допълнителни стъпки", каза Антон Иванов.

И допълни, че смяната на парогенератор изисква период от не по-малко от 3 до 5 години, защото  е тежка процедура на изкарване и вкарване на друг.

"Ако не намерим по-подходящи решения да поддържаме парогенераторите, да не водят до инциденти, другото решение с подмяна е скъпо и продължително, и трябва да се приложи в краен случай", убеден е Иванов.

Според него "не е редно политиците да оправят енергетиката, защото може да загубим тази мощност поне за 2 години".

„Не давам съвети. Най-добре е да има нов министър или съществуващият да има по-дълъг мандат, така че да е ясно, че задачите пред министерството се преследват и се осигурява контрол върху енергийните дружества“,  каза Антон Иванов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна