Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира нова програма за саниране за 12 сливенски общини

снимката е илюстративна
Снимка: БНР Бургас

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания и технически паспорти могат да кандидатстват по нова процедура за саниране, обявиха от Община Сливен. 

Програмата е свързана със засегнатите от трансформацията в Маришкия басейн, а средствата за саниране на многофамилните жилища се очакват от Плана за справедлив преход. 

Общо 12 общини са предвидени за финансиране.

Общо около 180 милиона лева са предвидени за санирането на част от жилищните сгради в общините, свързани със преминаването от въглищна енергетика към зелена, каза кметът Стефан Радев. Той обясни и кое е новото в тази програма:

"Има предвидени социални критерии, т.е. в етажната собственост да има хора, които получават енергийни помощи или по някакъв начин са засегнати, има ред критерии, от енергийния преход, които ще важат при конкурентното класиране".

В Сливен през последната година 81 сгради получиха технически паспорти и бяха енергийно обследвани, като по Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат санирани 16.

"Всички останали могат да кандидатстват отново, както и нови етажни собствености, които си направят енергийно обследване и технически паспорти". 

Сдруженията на собствениците с технически паспорти и енергийно обследване могат да кандидатстват за саниране до 23 август включително. Подробности около програмата са публикувани на сайта на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна