Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шмигал: Партньорите на Украйна гарантират военни доставки от $ 60 млрд. през всяка от следващите 4 години

Денис Шмигал, премиер на Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Партньорите на Украйна са гарантирали военни доставки от 60 милиарда долара през всяка от следващите 4 години, обяви премиерът на страната Денис Шмигал като се позова на споразуменията за сътрудничество, сключени през последните месеци с общо 20 държави.

За Киев обаче това не е достатъчно - украинската страна настоява европейските държави от НАТО да му помогнат да създаде зона, забранена за полети, над Западна Украйна, съобщава Франс прес.

Съвсем наскоро Румъния обеща да предостави на Украйна зенитно-ракетен комплекс Patriot, а ако се вярва на публикация във "Файненшъл таймс", украинците и САЩ са в напреднала фаза на преговори с Израел, за да получат от него още 8 батерии, които израелската армия ще замени с по-модерни системи. Това, според "Файненшъл таймс" би "подобрило драматично способностите на Украйна да отбива руските бомбардировачи".

Но както отбелязва агенция Франс прес, времето на Украйна изтича. В резултат на целенасочената бомбена кампания от последните месеци Русия унищожи половината от енергийните мощности на страната. Зона, забранена за полети, над Западна Украйна ще защити не само мирното население и енергийните обекти, но и военната индустрия, която е ключова за съпротивата в Донбас.

Според украински официални лица, разговаряли с Франс прес, такава зона може да бъде създаден с помощта на НАТО, ако съюзниците разположат свои зенитни системи в Полша и Румъния и с тях започнат да прехващат руските ракети.

Украинският вицепремиер Олга Стефанишина очаква въпросът да бъде обсъден от лидерите на НАТО на срещата им в началото на юли.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна