Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Чакащи пътници на летище Гетуик
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет.

Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището.

Пистата вече е разчистена и работи нормално, а повреденият самолет е предислоциран. Автомобили на противопожарната служба на летището ескортираха самолета, докато той беше преместен от пистата в деня, който се смята за най-натоварения от годината досега.

Прекъсването на полетите е продължило около 50 минути. Инцидентът е засегнал и трансатлантически полет на "Бритиш Еъруейс" за Ванкувър, Канада.

Експерти в бранша очакват прекъсването на полетите да има голям вторичен ефект, защото освен анулираните полети, има и много самолети пренасочени към други летища за кацане.

"Гетуик" е най-натовареното летище в света с една писта.

Вчера имаше проблеми с полетите и на друго лондонско летище – "Станстед“ (Stansted Airport). Поради  лошо време в Европа и някои проблеми с персонала имаше големи закъснения на почти всички полети, включително вечерния полет на "Райънеър" за София, който излетя с три часа закъснение.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна