Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4 юли, популистът заяви още, че Великобритания трябва да напусне Европейската конвенция по правата на човека, за да реши проблемите с нелегалната миграция. Според Найджъл Фарадж, Доналд Тръмп е миротворец.

Найджъл Фарадж призна, че отправените расистки обиди към премиера Риши Сунак са го разгневили и изтъкна, че не иска да има нищо общо с такива хора от неговата партия. 

Лидерът на "реформаторите" отговори на широк кръг от въпроси. По отношение на прекосяванията на Ламанша той каза, че никой мигрант, дошъл с малка лодка, не трябва да получава статут на бежанец. "Трябва да напуснем Европейския съд по правата на човека, да си върнем суверенитета, да декларираме, че всеки, който дойде по този път, няма да получи статут на бежанец и ако това не проработи, ще започнем да ги връщаме на Франция", изтъкна Фарадж. 

В коментар за кандидатпрезидентския дебат в САЩ Фарадж каза, че двамата с Тръмп са невероятно различни, но го подкрепя поради една основна причина - светът е в много по-голяма опасност откогато и да било и има нужда от такъв политик. "Страхувам се от това, което се случва в Близкия изток, от това, което се случва в Украйна, от това, което потенциално може да се случи в Тайван. Виждам Иран, Русия и Китай заедно. Много се страхувам за това какво ще се случи и мисля, че мирът идва чрез сила, а не чрез слабост. Мисля, че Байдън е невероятно слаб американски президент - това стана ясно от дебата, а аз искам някой силен, но някой който е миротворец", посочи Фарадж. 

По въпроса за недостиг на лекарства Найджъл Фарадж отговори, че това не е в резултат на Брекзит, защото те могат да бъдат купени отвсякъде, така че проблемът е в националното здравеопазване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна