Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кирил Топалов: България трябва да реагира по-остро на антибългарската риторика в РСМ

Снимка: БГНЕС

България трябва да реагира много по-остро на антибългарската риторика на управляващите в Република Северна Македония, както прави Гърция. Това каза пред Хоризонт проф. Кирил Топалов, който е член на двустранната комисия по историческите и образователни въпроси.

Той потвърди, че комисията  се събира редовно. Последното й заседание е било в София, а следващото ще бъде в Скопие.

Няма видим напредък на тема история, култура и идентичност от заседанията, казва проф. Кирил Топалов. Представителите на Северна Македония в историческа комисия имат поставена ясна политическа задача да не отстъпват от постулатите на тяхната наука.

"Която заблуждава обществото си. Не е аргумент това, че Самуил е бил български цар и че винаги тази област – Македония, е била част от българската държава", заяви той.

Новите управляващи в Скопие засилват антибългарската истерия.

"Фактът, че за да спечелиш президентски избори или парламентарни, ти трябва да декларираш яростен антибългаризъм, е отчайващ. Защото той означава, че тяхното общество вече е просмукано от този свиреп антибългаризъм. Те успяха да превъртят ключа на мисленето, на идентичността, на историческата памет на това общество. И да го подчинят на намеренията на Белград, който пък действа под команда от Москва, да не се допусне Македония да влезе в Европейския съюз", коментира проф. Топалов.

Обществото в югозападната ни съседка иска страната да бъде част от ЕС.

А за ефекта от идеята на служебния премиер Димитър Главчев Европейският съвет да препотвърди заключенията си от юли 2022 година и от декември миналата година и да призове Скопие да изпълни вече поетите ангажименти, проф. Топалов заяви: "Дано да има. Според мен България трябва много по-остро да реагира. Както реагира Гърция".


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна