Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петровден е!

Светите равноапостоли Петър и Павел
Снимка: архив

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.

"Църквата неслучайно ги е свързала. При Петър вярата е по-първична, по-естествена. Павел влиза в много големи дълбини. Той е книжовник, като темперамент и като образование, и като произход.

Не са имали почти нищо общо, а всъщност застават рамо до рамо. Градят църквата. Павел е абсолютен стълб. Петър също - Христос намира повод да каже, че точно той е камъкът, на който ще изгради църквата си.

Те не са се срещали често. Срещата, може би най-фаталната е в Рим, когато и двамата претърпяват страдания и мъченическа смърт през 67 година.

Струва ми се, че този пример трябва да влезе в църквата, защото в нея има много различни хора. Нас ни обединява вярата и целта на нашия живот е към Бога", обяснява богословът Петър Пенев.

Празникът е познат като Петровден. Имен ден - над 166 хил. българи.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна