Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медии в РСМ: Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания

Снимка: pixabay

"Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания", "броят на македонците там е намалял наполовина". Със заглавия в подобен дух медиите в Северна Македония съобщиха за резултатите от преброяването на населението в Албания и ги определиха  като изненадващи. Те пишат и за партия, която не признава резултатите.

Повече от 7000 от гражданите на Албания са се декларирали като българи в преброяването от миналата година. Като македонци са се обявили по-малко от 2300 души - далеч по-малко, отколкото при преброяването от 2011 година, когато бяха 5500. 

Информацията предизвика остра реакция от местната партия "Македонски алианс за европейска интеграция". Неговият лидер Васил Стеровски бе цитиран от медиите в Република Северна Македония да обвинява представители на български институции, че са въздействали върху хората в областите Преспа, Гора и Голо бърдо с обещание за български паспорти. Като цяло, преброяването в Албания показва, че страната е претърпяла тежък демографски удар.

Само за 12 години - от 2011 до 2023 г., населението й е намаляло с над 14 процента - от 2,8 милиона, на 2,4 млн. Като основна причина от Албанския статистически институт сочат емиграцията.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна