Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боршош покани на заседание на комисията по култура кмета на София заради военния мемориал

Мирослав Боршош
Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк.

Кметът Васил Терзиев прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала.

Боршош съобщи, че кметът е поканен на заседанието.

Според Мирослав Боршош мотивите за спирането на проекта трябва да бъдат обосновани пред цялото общество и пред общинските съветници на ГЕРБ-СДС.

По-рано през седмицата от ГЕРБ-СДС оцениха действията на кмета Терзиев като обидни и отново поискаха оставката му. Общинските съветници от "Спаси София" настояха кметът да отмени решението си. Пред БНР председателят на журито Валентина Иванова отхвърли посочените от кмета аргументи.

"Той назначи това жури. Той определи времето, в което ще работи. Неговият подпис седи зад под специалистите в него. Всички свършиха работата без никакви забележки и той сега спира по параграф "други".

Според запознати спирането на решението на Васил Терзиев може да стане само по пътя на обжалването на процедурата. В случая това се прави пред Комисията за защита на конкуренцията. Архитектът на спечелилата конкурса концепция архитект Васил Дончев каза дали ще обжалва процедурата:

"Провеждаме юридически консултации и ще се възползваме от всички права, които законът ни предоставя. Това решение може да се квалифицира единствено като гавра с паметта на българските герои, с усилията на изключително много хора, които три десетилетия се занимават с това". 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна