Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици".

"Разбира се" - отговори Песков на въпрос дали Русия ще отговори на разполагането на американски ракети в Европа и допълни, че ситуацията винаги е била парадоксална: 

"САЩ разполагат различни видове ракети, с различен обсег, но традиционно насочени към нашата страна. Съответно нашата страна определя европейски точки като цели за нашите ракети“.

Парадоксът според Песков е, че Съединените щати продължават да печелят пари, докато Европа "е под прицела на ракетите".

"Нашата страна е под прицела на американските ракети в Европа. Това вече сме го минали. Имаме потенциал да сдържаме тези ракети, но потенциални жертви са столиците на тези държави", каза Песков.

Украинският президент Володимир Зеленски днес е в Ирландия за първата си двустранна среща с премиера Саймън Харис. Зеленски осъществява визитата на връщане от форума на НАТО във Вашингтон, където страните от Алианса обещаха военна помощ за 40 млрд. долара и декларираха, че пътят на Киев към членство в Съюза е необратим.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени