Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Починал е Алберто Фухимори, противоречивият бивш президент на Перу

Алберто Фухимори, архив от 2018 г.
Снимка: Ройтерс

Бившият президент на Перу, прекарал 16 години в затвора за престъпления срещу човечеството, Алберто Фухимори е починал на 86-годишна възраст.

От семейството му съобщиха, че той е напуснал този свят след дълга битка с рака. Фухимори е починал в Лима, по-малко от година след като бе освободен предсрочно от затвора. Преди месец дъщеря му Кейко заяви, че баща й възнамерява отново да се кандидатира за президент през 2026 година.

Фухимори, който има японски произход, беше помилван през 2017 година заради лошото му здравословно състояние, но две години по-късно Върховният съд на Перу отмени решението и го върна в затвора.  

Той беше държавен глава на Перу от 1990 до 2000-та година, а впоследствие беше осъден за деяния по време на управлението му. През 1991 и 1992 армейски отряди на смъртта убиват 25 души, включително едно дете, при действия, оправдани като антитерористични операции.

През 1997 година изпратени от президента командоси освободиха държани 4 месеца в японското посолство 72-ма заложници в японското посолство, като при операцията бяха убити 14 леви бунтовници.

Въпреки присъдата си бившият държавен глава беше популярен сред дяснонастроените перуанци заради твърдото отношение към комунистическите партизани, както и заради икономическите постижения на администрацията му.  като след информацията за смъртта му премиерът Густаво Адриансен заяви, че Алберто Фухимори ще получи погребение с държавни почести.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна