Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маринов: Вендингът продава това, с което е зареден - какво е то - това, което върви по рекламите - мечтата на бизнеса!

Вендинг машини - с кенче или хапче - "подменят ли се" нуждите на пациента?

Водещи магистър фармацевти са гости в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за лекарства във вендинг машини

2
Снимка: Радио Шумен

Дни преди Световния ден на фармацевта - 25 септември с този извънреден епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" обръщаме внимание на една злободневна тема, защото тя засяга общественото ни здраве.

Има ли нужда от поставянето на вендинг машини за лекарства без лекарско предписание на места извън аптеката

В два поредни епизода ще представим гледните точки на няколко професионални гилдии - започваме с тази на фармацевти и аптекари днес, като на 24 септември във втората част освен гилдията, ще чуете и мнението на столичани по въпроса. 

Опасно или безопасно е това за пациентите и трябва ли да се прецизират предложените промени

Предизборен похват или неразбрана докрай и в цялост нужда за хората от малките населени места са предложенията?

Икономически изгодно за някого или загуба на работни места и на пазар е за други?

Къде се къса връзката с достъпа на пациентите до лекарства без рецепта?  


Слушайте епизода тук:

Гости по темата са:

💊 Маг.-фарм. Димитър Маринов - Председател на УС на БФС

💊 Маг.-фарм. Николай Костов - Председател на УС на Асоциацията на собствениците на аптеки

💊 Маг.-фарм. Антон Вълев - Председател на УС на Националната аптечна камара

💊 Маг.-фарм. Константин Качулев - Председател на УС на Национална аптечна браншова организация

Снимката е илюстративна

От разговора ще научите:

💊 Защо от Българския фармацевтичен съюз са против вендинг машини да продават лекарства

💊 Не трябва ли проблемът да се решава чрез Методиката за финансиране за аптеки в отдалечени райони

💊 Данните сочат, че Методиката за целево финансиране на НЗОК е работеща 

💊 Автоматите за лекарства към аптеките сега са със строг регламент за вида лекарства - така ли ще е с новите

💊 Дали предложенията на парламентарните групи са популистки, неясни и в ущърб на здравето на пациента

💊 Как е у нас и как е в Европа и САЩ с достъпа до лекарства чрез вендинг машини

💊 Какво не се казва за тези вендинг машини, които ще продават лекарства като вафли

💊 Може ли да фалират действащи аптеки



Българските фармацевти са в протестна готовност във връзка с приетия на първо четене в парламента проект на ЗИД на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина свързан с продажбата на лекарства чрез автомати.

ИТН подкрепя законопроекта на "Възраждане" за вендинг машини за лекарства

Д-р Симидчиев: Законопроектът на "Възраждане" за вендинг машините за лекарства е предизборен

ПП-ДБ са против законопроекта на "Възраждане" за въвеждане на вендинг машини за лекарства

Парламентът прие на първо четене да има вендинг машини за лекарства

Десетки села без аптека - ще решат ли проблема вендинг машините?

Здравното министерство предлага продажба на някои лекарства чрез вендинг машини

Кметове пазаруват лекарства за цели села. Докога 1/3 от аптеките ще са само в три големи града?

Опасно ли е да се продават лекарства с вендинг машини

Димитър Маринов

За подкаста на БНР - "В центъра на системата" Димитър Маринов обобщи основните си притеснения: "Текстовете в проекто-предложенията са неясни, освен един, че вендинг машините ще са извън аптека.

Затова проблемите пък са ясни и те саще повиши нерационалната лекарствена употреба, стимулира се самолечението, такъв пример са САЩ, където аспиринът се продава в магазините, но данните сочат, че всяка 10 та чернодробна недостатъчност се дължи на свръхупотреба на парацетdмол, самолечението води до тежки последствие за човека и до много по-високи финансови загуби за държавата.

В подкрепа на твърдението, че Методиката за целево финансиране по линия на НЗОК дава резултати: Към 2023 г. само за 8 месеца в 14 области са открити 9 нови денонощни аптеки, 7 от които в такива области без денонощна аптека. Това са Стара Загора, Сливен, Бургаска, Благоевградска област. 

В 30 малки общини със средно по до 200 човека няма нито една аптека, но само 2% от населението у нас има достъп в рамките на половин час до аптека. В Европа средно 5% от населението няма достъп в рамките на 30 минути до аптека. Тоест у нас 98% от населението има достъп до аптека до 30 минути от населеното място. 

Важно е да отбележим и още нещо, което е в пряк интерес на пациентите - по тази Методика са се разкрили всъщност аптеки, които ще работят с НЗОК, защото тя това подкрепя и именно тези 9 нови аптеки ще са в помощ на хората о тези населени места, които са най-често възрастни, с множество хронични заболявания, и които се лекуват с медикаменти по НЗОК", подчерта Д. Маринов. 

Според Маринов с написаните "наколенце текстове" депутатите не са разбрали, че ако са искали да са в помощ на хората, много по-евтино ще бъде и по-целесъобразно от гледна точка на фармацевтичната грижа, да увеличат финансирането по Методиката за отдалечените райони. По думите му "забулени в мъгла" остават въпросите: на кого ще са вендинг машините като собственост, като поддръжка, като зареждане, като контрол на лекарствените средства, дали е равностойна цената, която ще плати държавата за десетки такива машини на цената да се разкрият нови работни места с квалифицирани фармацевти, които ще са в полза на самите пациенти. Не е ясно също къде ще се поставят тези машини и дали няма да стане така, че да се закрият аптеки заради това? 

"Вендингът продава това, с което е зареден, с какво е зареден - с това, което върви по рекламите - мечтата на всеки бизнесмен - всичко, което излиза от поточната линия, да влезе при пациента!

Аз разбирам притесненията на кметовете на малките населени места, но те виждат само крайният проблем, без да се замислят каква е причината за него, обобщи още Маринов. 

Николай Костов

Според Николай Костов Председател на УС на Асоциацията на собствениците на аптеки "Дяволът е скрит в детайлите, а детайли няма, няма посочена регулация кой да обслужва и притежава тези машини, защото това трябва да е лице, получило разрешение по ЗЛПХМ, какво трябва да има в тези апарати като списък от лекарства, както е в момента за действащите вендинг машини към аптеките. В този асортимент от лекарства не трябва да има съдържащи потенциално опасни вещества, които предизвикват пристрастяване, трябва да се поставят по-малък брой опаковки и по-ниската дозировка от активното вещество, не трябва да се слагат детски лекарствени форми и термолабилни.

Костов смята, че вендинг машините няма да разрешат нито един от проблемите и по икономически причини, защото тези до 40 артикула в тези апарати ще са относително малко, наем, поддръжката и снабдяването на тези апарати ще е бизнес нерентабилно и то на места до 200 човека, оборотът от тези апарати ще е минимален, това е нежизнено способен модел, обобщи Николай Костов.

Магистър-фармацевти Константин Качулев и Антон Вълев

Според маг.-фарм. Константин Качулев, собственик на аптека съвсем отскоро в град Земен няма по икономически причини тази идея няма да заработи. Той даде за пример с това, че до неговата аптека работи от години и дрогерия, която също продава лекарства без рецепта, той влиза в директна конкуренция с нея, а ако се поставят вендинг апарати в съседните по-малки общини, които се обслужват от неговата аптека, той ще трябва да разчита на приходи само от лекарствата по лекарско предписание и по НЗОК. 

Според маг.-фарм. Антон Вълев, председател на УС на Националната аптечна камара трябва да има по една аптека на всяка община, която да има и денонощно дежурство, като тази дейност трябва да бъде дотирана. В тази нощна смяна трябва да е назначен магистър-фармацевт. Така е в Германия, където 6 аптеки са обединени в клъстер и те дават ротационно нощно дежурство, финансирано от държавата. Така може да бъде и при нас - при икономически нерентабилни дейности, но важни за държавата, тя би следвало да направи целеви програми за финансиране, ние това предлагаме, каза за БНР Антон Вълев.

Очаквайте продължение по темата за вендинг машините.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна