Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН уверява: Готово е да посрещне киберзаплахите към образованието

Снимка: flckr

Министерството на образованието обяви, че е готово да посрещне киберзаплахите, увериха преди старата на учебната година властите.

С новия договор за поддръжка от 25-а година ще има и създаден кол център за реакция при проблеми в информационната система на образоването, коментира министър Галин Цоков, който пресметна, че тази година в България има около 700 000 ученици.

България обаче остава в челните редици на държавите, които провеждат кибератаки, като излизаме на петото място на картата за кибератаки в световен мащаб. За определено време е дори е била на второ място. Но тенденцията е, че страната ни да не напуска петицата, отбелязва киберекспертът Ясен Танев.

На първо място в класацията е САЩ, следват Бразилия и Обединеното Кралство.

Училище в окръг Кейн в САЩ наскоро стана жертва на кибератака. Заради нея са били откраднати малко над 2 милиона долара. Пробивът е бил открит от училищното настоятелство, съвместно с техните партньорски банки. Разкрити са серия от измамни електронни банкови превода. Според прессъобщение от училищния окръг, след откриване на кражбата, са предприети бързи действия, за да се предотвратят по-нататъшни неразрешени транзакции. За инцидента незабавно са били уведомени банката, застрахователният доставчик, местните и федералните правоприлагащи органи. Разследването на кибератаката продължава.

Кибератаки от последната седмица причиниха проблеми и в медицински център за асистирана репродукция в Ню Йорк. Заради атаката тип "зловредна поща" са били източени 93 GB данни. Информацията идва от групата Ransomhub, която е поела отговорност за атаката.

Компанията, която отговаря за експлоатацията на по-голямата част от градския транспорт в Лондон посъветва служителите си да работят от вкъщи. А причината е кибератака заради засегнати предимно в централния им офис системи. Представител на компанията е посочил пред ВВС, че няма доказателства - клиентските данни да са били компрометирани и в момента няма въздействие върху услугите на TfL. Британският център за киберсигурност и Националната агенция за борба с престъпността работят по случая.

Германското РВД съобщава, че също е подложена на кибератака. Компанията твърди, че атаката е нанесла щети на административната дейност, но контролът на въздушното движение не е пострадал. На този етап не е ясно от какво естеството е атаката, но изглежда, че руската хакерска група APT-29 е отговорна за инцидента.

По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени