Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джулиан Асандж: Признах се за виновен в практикуване на журналистика

Джулиан Асандж и съпругата му Стела на изслушване в правната комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, 1 октомври 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основателят на сайта за разкрития "Уикилийкс" Джулиан Асандж заяви днес, че е бил освободен, само защото се е признал за виновен в практикуване на журналистика, която определи като стълб на свободното общество, предаде АФП.

Асандж прекара по-голямата част от последните 14 години блокиран в еквадорското посолство в Лондон, за да избегне арест, или в затвор в британската столица.

Той бе освободен през юни след сделка за освобождаването му, с която той се призна за виновен в нарушаване на американския закон за шпионаж.

"Днес не съм свободен, защото системата проработи. Свободен съм днес след години на лишаване от свобода, защото се признах за виновен в практикуване на журналистика", каза Асандж пред Съвета на Европа в Страсбург в първите си публични коментари след пускането му на свобода.

"В крайна сметка избрах свободата пред нереализируемата справедливост…справедливостта за мен в момента е изключена", каза Асандж, припомняйки, че е бил заплашен от присъда 175 г. затвор:

"Журналистиката не е престъпление, а стълб на свободното и информирано общество…Фундаменталният принцип е прост. Журналистите не трябва да бъдат преследвани затова, че си вършат работата". 

Случаят на Асандж остава спорен, коментира АФП.

Негови привърженици го приветстват като радетел на свободното слово, а противниците му го смятат за безразсъден блогър, чиито нецензурирани публикации на секретни документи са изложили на риск живота на хора и са влошили сигурността на САЩ.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени