Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботев излъга Левски в Пловдив

Куп здрави единоборства видяха феновете на стадион "Христо Ботев" на мача Ботев - Левски
Снимка: sportal.bg

Отборът на Ботев Пловдив надигра с 1:0 състава на Левски в среща от 11-ия кръг на първа футболна лига.
Символично начало на срещата даде актьорът Павел Иванов, който играе Георги Аспарухов във филма "Гунди - Легенда за любовта". И двата клуба, в които е играл Аспарухов, са официални партньори на филма

Домакините от Ботев поведоха в резултата след девет минути игра. Ивелин Попов отне топката от Карлос Охене, който имаше претенции за нарушение и намери Кристиан Нвачукву, който центрира успоредно, а след рикошет в крака Келиан ван дер Каап топката стигна до Вини Трибуле, който с глава отблизо прати топката в мрежата. Радостта на домакините бе кратка, тъй като след триминутно преразглеждане с ВАР попадението не бе признато заради засада.

В 16-ата минута Алдаир получи топката отдясно и центрира към Мустафа Сангаре в наказателното поле, нападателят се размина с топката и футболист на Ботев я прати на крака на Евертон Бала, който шутира, но след рикошет топката излезе в корнер. Последва заучено изпълнение от играчите на Левски, като Цунами нанесе удар от границата на наказателното поле, който също бе блокиран. Последва нов корнер, при който Майкон шутира великолепно към десния ъгъл, но Ханс Кристиян Бернат спаси.

Левски продължи да натиска. В 18-ата минута Алдаир пробва шут от около 20 метра към близкия ляв ъгъл, последва рикошет в тялото на играч на домакините и нов корнер, но при него не се стидна до опасност за вратата на Ботев. В 21-вата минута Мустафа Сангаре си освободи пространство за удар и стреля мощно, но Бернат изби в корнер. При последвалото изпълнение Сангаре не се ориентира добре, топката се удари в него и излезе в аут.

В 23-ата минута Душан Керкез бе принуден да замени Ехидже Укаки, който получи контузия. На мястото на футболиста с №4 се появи Никола Илиев, който зае позицията му на дясното крило.

В 26-ата минута Кристиан Нвачукву получи пас отляво, след което с външен фалц намери Вини Трибуле в наказателното поле, нападателят шутира, като бе блокиран, след рикошета топката се озова в краката на Никола Илиев, чийто шут също бе блокиран. Дори да бе паднало попадение в тази ситуация, то нямаше да бъде признато заради засада на Нвачукву при изграждането на атаката.

Две минтуи по-късно Левски изпълни поредния си корнер от началото на срещата, като бившият играч на Ботев Пловдив Кристиан Димитров, който вече има два гола с глава през този сезон, нанесе слаб удар, който не затрудни по никакъв начин Бернат. В 40-ата минута при още един корнер за Левски Цунами свали за Сангаре, който стреля към близкия ляв ъгъл, но Бернат изби в пореден ъглов удар.

"Сините" бяха много по-активният отбор през първото полувреме, като отправиха цели 10 удара, от които 4 бяха точки, срещу 1 точен шут за Ботев. Левски изпрати първа част с цели 9 корнера, но от тях така и не падна гол и двата отбора се оттеглиха на почивка при нулево реми.

Три минути след началото на втората част Вини Трибуле се освободи от опеката на Кристиан Димитров и нанесе удар от около 15-ина метра, който обаче премина високо над вратата на Матей Маркович. В 50-ата минута Левски отговори с далечен шут на Александър Колев, който също бе много неточен.

В 53-ата минута Майкон проби добре и стигна до аутлинията, от която намери Алекс Колев, който продължи за Евертон Бала, той шутира, бе блокиран, Колев пробва добавка, но отбраната на Ботев Пловдив отново успя да се справи и изби.

В 63-ата минута Ботев Пловдив остана с човек по-малко. След разглеждане с ВАР Йонас Там бе изгонен с директен червен картон, след като спря неправомерно навлизащия на скорост Мустафа Сангаре, като естонецът бе последен в отбрана и закономерно бе изгонен. Това бе втори пореден червен картон за Там, като бе изгонен и срещу Арда в Кърджали. От последвалото изпълнение Кристиан Макун стреля директно, но уцели стената и се стигна до корнер, от който не последва друга опасност.

В 71-вата минута Цунами изведе Алдаир по десния фланг, португалецът стигна до аутлинията и центрира към наказателното поле, където Николай Минков не се намеси по най-добрия начин и прати топката на волето на Евертон Бала, който шутира, но бранител на Ботев изби. Пет минути по-късно Джавад Ел Джемили напредна през центъра и изведе отдясно Патрик-Габриел Галчев, който навлезе в наказателното поле и шутира към близкия ъгъл в аут.

Кристиан Димитров можеше да прониже бившия си отбор в 83-ата минута, след като получи центриране от корнер и успя да нанесе удар с глава, който обаче бе твърде слаб и Ханс Бернат улови лесно.

В 87-ата минута Ботев Пловдив шокира Левски! След сериозно разбъркване в наказателното поле на Левски и неразбирателство между бранителите, Марин Петков свали топката на крака на Вини Трибуле, който заби изящно воле към левия ъгъл и не остави никакви шансове на Матей Маркович - 1:0!

"Сините" опитаха мигновено да реагират, като в 89-ата минута Джавад Ел Джемили направи хубав пробив отляво, навлезе в наказателното поле и шутира, а след рикошет топката излезе в корнер, от който не последва опасност за домакините.
В класирането начело с 25 точки е Лудогорец, но шампионите имат и два мача по-малко. Левски също е с 25, а Ботев Пловдив е на третата позиция с 22 точки.

По публикацията работи: Георги Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна