Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица
Снимка: Tyler Sloan and Amy Sterling for FlyWire, Princeton University

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка.

Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на дейност в мозъка ни, който е резултат от това как са свързани мозъчните ни клетки, обяснява списание "Нейчър", в което тази седмица беше публикуван новият научен труд. Според много специалисти по невронаука ключът към разбирането на мозъчната функция е да бъдат картографирани всички неврони в мозъка и връзките между тях, като по този начин да се създаде т.нар. "конектом", или диаграма на сигналите между невроните.

Това е изключително трудна задача за човешкия мозък, който съдържа над 80 милиарда неврони и 100 трилиона връзки.
Изображение с всички клетки в мозъка на плодовата мушица.
Международен консорциум от учени "FlyWire" обаче успя да постигне това с мозъка на плодова мушица Drosophila melanogaster. При нея невроните са 140 хиляди, а връзките между тях – над 50 милиона.

Диаграмата е била направена чрез разрязване на мозъка на плодовата мушица на 7000 части и след това с помощта на изкуствен интелект екип от университета "Принстън" е откроил формата и връзките между невроните. Изкуственият интелект обаче не е бил съвършен и изследователите е трябвало да поправят на ръка над три милиона грешки.

Според тях след 30 години може би ще разполагаме с конектом и на човешки мозък или поне на части от него, а това се очаква да помогне за разбирането и лекуването на редица психични разстройства и други мозъчни заболявания.

Автор на второто изображение в публикацията: Tyler Sloan for FlyWire, Princeton University.
По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени