Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха 19-ото издание на международното изложение "Културен туризъм" във Велико Търново

7
Снимка: Здравка Маслянкова

Културният туризъм е голямата възможност за развитие на българския туризъм, заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев. Тази вечер във Велико Търново той откри 19-ото издание на международното изложение "Културен туризъм".

Държавата има още много какво да направи за развитие на културния туризъм, коментира министър Евтим Милошев:

"Дълбоко вярвам, че това е огромна възможност за българския туризъм, заради това, че е целогодишно. Културният туризъм не е само бизнес, а е свързан и с исторически, емоционални, цивилизационни преживявания".

Културният туризъм тази година бележи по-голям ръст от предковидната 2019 година, посочи кметът на Велико Търново Даниел Панов:

"Културният туризъм не само вече има специалности във висши учебни заведения, но се превръща в целогодишна дестинация. В Търново близо 11 месеца на базата на културния туризъм се развива нашият град".

Музеите на бъдещето, киноиндустрията за развитието на туризма и туризмът като индустрия на гостоприемството са основните теми за дискусиите по време на изложението.

"Гостоприемният град е не само чистота, не само сигурност, не само интересни, интерактивни музеи, но и самите ние, като жители, да покажем, че сме по-различни, че очакваме тези гости", коментира професор Соня Алексиева.

В изложението участват 10 държави и 30 български общини. Как в Разлог и Чирпан развиват културния туризъм:

"С минералната вода, която е в околията. Бачево с конете си. С местни производители, които все още са като старите“, заяви Стефка Асенова от Разлог.

"В последно време сме се концентрирали върху събитийния туризъм и най-вече се гордеем с нашия международен фестивал на лавандулата“, каза Таня Георгиева от Чирпан.

Изложението "Културен туризъм" продължава до 10 октомври.

Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна